Γεωργία-Ελλάδα 85-86: Η Εθνική Ανδρών στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Τι δήλωσαν οι πρωταγωνιστές μετά τη νίκη

Γεωργία-Ελλάδα 85-86: Η Εθνική Ανδρών στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Τι δήλωσαν οι πρωταγωνιστές μετά τη νίκη

📁 NEA, ΕΟΚ 🕔16.Σεπτέμβριος 2018
Γεωργία-Ελλάδα 85-86: Η Εθνική Ανδρών στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Τι δήλωσαν οι πρωταγωνιστές μετά τη νίκη

Η Εθνική Ανδρών εξασφάλισε μαθηματικά την πρόκριση στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2019. Επικράτησε 86-85 της Γεωργίας στην Τιφλίδα με καλάθι του Κώστα Παπανικολάου στην εκπνοή και φτάνοντας τις οκτώ νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια έκλεισε από το πρώτο «παράθυρο» της δεύτερης φάσης θέση για την Κίνα.

Η ελληνική ομάδα άρχισε με πεντάδα τους Καλάθη, Παπανικολάου, Βασιλόπουλο, Παπαπέτρου και Παπαγιάννη. Αξιοποιώντας τους Σενγκέλια και Σερμαντίνι, καθώς και τα μακρινά σουτ, οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν με 17-9 στα μισά της πρώτης περιόδου. Αστοχία (5/16 σουτ) και λάθη (5) έδωσαν τη δυνατότητα στη Γεωργία να ξεφύγει με 28-13. Καλάθης και Παπαπέτρου έδωσαν κάποιες επιθετικές λύσεις, αλλά η ομάδα του Ηλία Ζούρου ολοκλήρωσε το δεκάλεπτο με 30-17. Το φάουλ του Αντετοκούνμπο σε προσπάθεια του Σενγκέλια για τρεις και η τεχνική ποινή για διαμαρτυρία στον ελληνικό πάγκο οδήγησαν σε ένα 7-0 (37-20) στις αρχές της δεύτερης περιόδου. Το τρίποντο του Παπανικολάου και οι τέσσερις βολές του Σλούκα έφεραν το γαλανόλευκο 7-0 (37-27), ενώ τρία ακόμη μακρινά σουτ από Καλάθη, Λαρεντζάκη και Μαργαρίτη έφεραν την Εθνική ακόμη πιο κοντά, 41-36, στα 1:43 πριν το ημίχρονο. Η ελληνική ομάδα πλησίασε και στους τέσσερις (42-38), αλλά η Γεωργία με τα τρίποντα των Τζάνινγκ και Σανάντζε πήγε στα αποδυτήρια με 49-38.

Το τρίποντο του Τζάνινγκ έφερε τους γηπεδούχους στο 52-38 με την έναρξη του δευτέρου μέρους, ωστόσο η Εθνική αντέδρασε και με οδηγούς τους Καλάθη και Σλούκα μείωσε σε 55-48. Το αντιαθλητικό φάουλ του Παπαγιάννη στον Μπιτάντζε επανέφερε τη Γεωργία σε διψήφια διαφορά, 58-48. Ο Θανάσης Σκουρτόπουλος επιστράτευσε σχήμα χωρίς ψηλό, με τους Αντετοκούνμπο και Παπαπέτρου μέσα στη ρακέτα, και η ελληνική πίεση την έφερε σε απόσταση βολής, 62-60, 2:45 πριν το τέλος του δεκαλέπτου. Μάλιστα με τάπα του πρώτου και τρίποντο του δεύτερου ήρθε το πρώτο προβάδισμα για την Εθνική, 62-63, στα 2:04. Ο Καλάθης με τρίποντο έφτασε σε ρεκόρ πόντων με το εθνόσημο στο ξεκίνημα της τέταρτης περιόδου, ενώ δύο ακόμη «βόμβες» από Σλούκα και Παπανικολάου οδήγησαν την Εθνική στο +5, 71-76, 6:50 πριν το τέλος. Το τρίποντο του Τζάνινγκ και το καλάθι κι αντιαθλητικό φάουλ που κέρδισε ο Σερμαντίνι απέφεραν ένα 7-0 με τη Γεωργία να προσπερνά 78-76. Ο Καλάθης με έβδομο τρίποντό του έδωσε ξανά προβάδισμα, 78-79, ωστόσο με πρωταγωνιστή τον Σενγκέλια η Γεωργία έφτασε στο 85-79 με 1:25 να απομένει. Η Εθνική, ωστόσο, δεν είχε πει την τελευταία της λέξη. Ένα κάρφωμα του Αντετοκούνμπο, ένα τρίποντο του Παπανικολάου και ο αιφνιδιασμός με Καλάθη και Παπανικολάου στην εκπνοή έφεραν τη μεγάλη ανατροπή και τη νίκη, 85-86, στην εκπνοή.

Δεκάλεπτα: 30-17, 49-38, 64-65, 85-86.

Γεωργία (Ζούρος): Τζάνινγκ 17, Σανάντζε 8, Σενγκέλια 22, Σερμαντίνι 11, Τσιντσάντζε 7, Μπερισβίλι, Μπιτάντζε 17, Μποκολισβίλι 3, Πατσάτσια.

Ελλάδα (Σκουρτόπουλος): Καλάθης 31 (7 ριμπ., 5 ασίστ), Παπαγιάννης 4 (2 ριμπ.), Παπανικολάου 15 (5 ριμπ.), Παπαπέτρου 9 (3 ριμπ., 2 κλεψ.), Βασιλόπουλος (3 ριμπ.), Θ. Αντετοκούνμπο 5, Ντόρσεϊ, Λαρεντζάκης 3, Μαργαρίτης 5 (2 ασίστ), Μήτογλου (4 ριμπ., 2 κλεψ.), Σλούκας 14 (8 ριμπ., 8 ασίστ, 3 κλεψ.).
*O Βαγγέλης Μάντζαρης δεν αγωνίστηκε λόγω μυϊκού σπασμού στον αυχένα.

Διαιτητές: Σαβέριο Λαντσαρίνι (Ιταλία), Άντρις Αουνκρόγκερς (Λετονία), Μίχαλ Προτς (Πολωνία).

basket.gr


Τι δήλωσαν οι πρωταγωνιστές μετά τη νίκη της Εθνικής Ανδρών επί της Γεωργίας στην Τιφλίδα.

Θανάσης Σκουρτόπουλος: «Θέλω να συγχαρώ την ομάδα μου για την πρόκριση, αλλά και τη Γεωργία για την εμφάνισή της. Πετύχαμε την πρόκριση πολύ γρήγορα και σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Ήταν μια δύσκολη κατάσταση για μας από την αρχή. Δεν είχαμε τους παίκτες της Ευρωλίγκας και του ΝΒΑ στην πρώτη φάση, αλλά φτιάξαμε μια νέα ομάδα που έκανε εξαιρετική δουλειά. Σήμερα διαλέξαμε κάποια πιο ευέλικτα σχήματα, πήγαμε πολύ στο παιχνίδι με τα γκαρντ, λειτουργήσαμε καλύτερα από ό,τι με τα ψηλά παιδιά και κερδίσαμε. Όμως έχουμε δύο ψηλούς πολύ ελπιδοφόρους και πρέπει να τους στηρίξουμε. Ο Καλάθης και ο Σλούκας είναι κορυφαία γκαρντ, είτε παίζουν μαζί είτε ο καθένας μόνος του. Ο τρόπος που ήρθε η νίκη και η πρόκριση ήταν γλυκός. Δεν ήμασταν αυτοί που έπρεπε, είχαμε και την ατυχία με τον Μάντζαρη, αλλά έτσι όπως πήγε το ματς αγριέψαμε και θέλαμε τη νίκη σαν τρελοί. Λειτουργήσαμε πολύ καλά και κερδίσαμε. Στο τέλος ήμασταν λίγο πιο τυχεροί. Επιλέξαμε να παίξουμε άμυνα κι όχι να κάνουμε φάουλ γιατί είχαμε λίγο χρόνο. Θέλουμε να έχουμε στα τελικά την καλύτερη δυνατή ομάδα. Το κάλεσμα είναι για όλους. Ζυγίζουμε τα πάντα, συμπεριφορά, αγωνιστική κατάσταση, αγωνιστική συμπεριφορά. Αυτό που αντιπροσωπεύει καλύτερα την ομάδα είναι ότι τα παιδιά έχουν αγάπη για την Εθνική. Είναι τιμή για μένα που είμαι προπονητής αυτής της ομάδας. Καταφέραμε να θέλουν όλοι να έρθουν στην Εθνική».

Νικ Καλάθης: «Απίστευτο παιχνίδι. Η Γεωργία μπήκε πιο έτοιμη από μας, πέτυχε 30 πόντους στο πρώτο δεκάλεπτο και έπρεπε να ηρεμήσουμε για να αντιδράσουμε. Στη συνέχεια επιστρέψαμε στο παιχνίδι, ο κόουτς έκανε εξαιρετική δουλειά βάζοντας το χαμηλό σχήμα, ανοίξαμε το γήπεδο και επέτρεψε σε μένα και τον Σλούκα να δημιουργήσουμε. Κάναμε πρες και παγίδες, με αποτέλεσμα να κλέψουμε μπάλες. Παρότι ήμασταν στο -6 λίγο πριν το τέλος, παίξαμε κάποιες εξαιρετικές άμυνες και κερδίσαμε. Χαίρομαι πολύ για τη νίκη. Ένιωσα καλά, είχα εμπιστοσύνη στο σουτ μου, μου άφηναν το τρίποντο και νομίζω πως ήταν από τα καλύτερα παιχνίδια μου με την Εθνική. Το πιο σημαντικό είναι πως πήραμε την πρόκριση για το Παγκόσμιο Κύπελλο».

Κώστας Σλούκας: «Χιτσκοκικό φινάλε. Δεν αρχίσαμε καλά και κυνηγούσαμε σε όλη τη διάρκεια του αγώνα. Είχαμε μεγάλο πρόβλημα στο πικ εν ρολ και η Γεωργία μπήκε πολύ δυνατά, παίζοντας ένα παιχνίδι χωρίς αύριο μπροστά στον κόσμο της. Δεν κάναμε καλό παιχνίδι, αλλά είναι σημαντικό ότι κερδίσαμε και είμαστε στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Το μέταλλο της ομάδας φάνηκε και στο 6-0, στην πρώτη φάση, χωρίς παίκτες Ευρωλίγκας και ΝΒΑ. Όλοι μας είχαν ξεγραμμένους με τη Σερβία, αλλά κερδίσαμε ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι. Σήμερα αρχίσαμε στραβά κι ανάποδα, αλλά καταφέραμε να πάρουμε μια πολύ σημαντική νίκη. Όλοι μας θέλουμε να βρισκόμαστε στην Εθνική, είναι τιμή μας και θέλουμε να βοηθάμε όποτε μας δίνεται η ευκαιρία. Πλέον είμαστε στο Παγκόσμιο Κύπελλο, είναι μεγάλη τιμή να βρισκόμαστε εκεί και θα είμαστε έτοιμοι τότε.

Κώστας Παπανικολάου: «Για να φτάσουμε στο φινάλε ο Καλάθης και ο Σλούκας έκαναν τρομερό παιχνίδι, ο Αντετοκούνμπο, ο Παπαπέτρου, όλα τα παιδιά έκαναν μεγάλη προσπάθεια. Αρχίσαμε πάρα πολύ άσχημα, αλλά μιλήσαμε στα αποδυτήρια, σοβαρευτήκαμε, συνειδητοποιήσαμε πως αυτή ήταν η ευκαιρία μας για να πάρουμε μια και καλή την πρόκριση, χωρίς να μπούμε σε περιπέτειες. Παίξαμε πολύ σκληρή άμυνα, πρεσάραμε και βρήκαμε σκορ στον αιφνιδιασμό. Στην τελευταία φάση είδα τον Καλάθη που είναι γρήγορος, του έδωσα την μπάλα και έκανα ένα δυνατό σπριντ για να του δώσω άλλη μια επιλογή, της πάσας. Δεν το πολυσκέφτηκα, δεν ήξερα πόσο χρόνο είχαμε ακριβώς και ήθελα να τελειώσω τη φάση γρήγορα. Μπήκε, κερδίσαμε, όλα καλά. Πάμε Κίνα! Πήραμε πανάξια την πρόκριση και αυτό πιστώνεται σε όλη την ομάδα. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που η Ελλάδα θα είναι για μια ακόμη χρονιά στις μεγάλες διοργανώσεις. Είναι δύσκολο να βρεθούμε στα επόμενα δύο παράθυρα, όλοι ξέρουμε πώς έχει η κατάσταση, αλλά τα παιδιά έκαναν εξαιρετική δουλειά στην ίδια φάση και πιστεύω πως θα συνεχίσουν».

Ηλίας Ζούρος: «Συγχαρητήρια στους παίκτες μου. Έκαναν μεγάλη προσπάθεια. Αξίζαμε να κερδίσουμε, παίξαμε πολύ καλύτερα, αλλά δυστυχώς στο μπάσκετ χρειάζεται και η τύχη κι εμείς δεν την είχαμε σήμερα. Θα μπορούσαμε να κερδίσουμε, αλλά χάσαμε στο τελευταίο δευτερόλεπτο. Αντιμετωπίσαμε μια από τις καλύτερες ομάδες του κόσμου, με πολλούς παίκτες Ευρωλίγκας, που έχουν εμπειρία και εκμεταλλεύτηκαν τα λάθη μας. Έτσι είναι το μπάσκετ. Κρατάμε την ενέργεια, το μαχητικό πνεύμα και την περηφάνια της ομάδας μας. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους φιλάθλους μας, που μας υποστήριξαν όλο αυτό το διάστημα και ειδικά σήμερα. Το μέλλον είναι μπροστά μας. Κάναμε το καλύτερο που μπορούσαμε και πρέπει να έχουμε ψηλά το κεφάλι».

Ματ Τζάνινγκ: «Καταβάλαμε μεγάλη προσπάθεια, η ομάδα πάλεψε, παίξαμε καλά ομαδικά και κάναμε καλή δουλειά στην άμυνα και στην επίθεση. Δυστυχώς δεν μπορέσαμε να βγάλουμε μια φάση στο τέλος για να κερδίσουμε. Συγχαρητήρια στην Ελλάδα, έπαιξε πολύ καλά, πέτυχε κάποια μεγάλα σουτ στο δεύτερο ημίχρονο και αυτό της αρκούσε για να κερδίσει. Ευχαριστούμε τον κόσμο για την παρουσία του, μας βοήθησε πολύ και απόλαυσα πραγματικά που αγωνίστηκα στην Τιφλίδα».

basket.gr

Share this article with friends